sunnuntai 22. tammikuuta 2017

Kauratyyny

  
Etsin kauratyynyn ohjeita netistä ja monenlaista mallia ja ohjetta löytyikin. Sopivan mallin ja selkeät ohjeet löysin Sikaihana blogista. Tein kauratyynystä hieman suuremman ja laitoin viisi taskua, mutta muuten tein ohjeiden mukaan.

Hankin kauratyynyn tarvikkeiksi kahta erilaista puuvillakangasta, puuvillalankaa ja kauranjyviä. Kauranjyvät löytyivät Prismasta. 


Kankaat kävin hakemassa Ikeasta ihan vain siitä syystä, että se oli myöhään auki. 



Halusin käyttää ompelulankana puuvillalankaa ja sen löytämisessä pitikin hiukan nähdä vaivaa. Lopulta sitä löytyi ihan oikeasta kangaskaupasta, Miimun kankaasta.


Leikkasin ensin sisätyynyjen palat  20x40 cm kokoisiksi. Ompelin ne kiinni niin, että yhteen nurkkaan  jäi noin 4 cm  reikä täyttämistä varten.


Suppiloa ei löytynyt mistään, mutta talouspaperirullan hylsy ajoi melkein saman asian. Täytin tyynyt väljästi kauranjyvillä. Hylsyn suu oli tosin aika kapea ja kauranjyviä meni aina sivu suun pöydälle ja lattialle. Paperista tehty leveäsuinen suppilo olisi ollut varmaankin parempi.

 
  
Ompelin yläreunan ja taitoin sen alareunan päälle noin 3 cm. Päät ompelin kiinni nurjalta. Tässä saikin olla tarkkana, että taitos meni oikein päin. Käänsin työn ja ompelin oikealle puolelle päälle tikkaukset, jotka erottavat taskut toisistaan. Varmistin oikean koon laittamalla sisätaskut riviin kankaan päälle. 

  Ruudut eivät menneetkään suoraan, vaikka yritin leikata ja taittaa ruudutuksen mukaan. Olikohan sillä vaikutusta, että päälikankaan toinen pitkä reuna oli hulpio? Jätin hulpioreunan taitoksen alle sellaisenaan reunaksi.


Juuri tällaisen tyynyn halusinkin.  Valmis kauratyyny on  kooltaan 86x17 cm.



lauantai 7. tammikuuta 2017

Virkattu kahden palan poncho

Tämä poncho on ollut jo pitkään tekeillä, tai oikeastaan melkein valmiina. Palat ovat hieman eri kokoa kuin kudotussa kahden palan ponchossa, mutta idea on sama. 

Ponchon palat ovat 76 x 42 cm ja olen virkannut ne leveyssuuntaan. Palat olen yhdistänyt virkkaamalla piilosilmukoilla. 

Käsityö

Kaksivärinen lanka on ostettu Lankamaailmasta. Siellä langasta oli virkattu kevyt huivi, johon ihastuin heti. En halunnut tehdä ihan samanlaista, mutta jotain kevyttä kuitenkin. Poncho tuntui helpolta vaihtoehdolta, koska mittasuhteet on jo kerran kokeiltu.



En enää muista, missä kirjassa tai lehdessä näin mallikuvion. Kuvio muodostuu ketjusilmukkakaarista, jotka hieman löysinä muodostavat kohopinnan sekä pylväskerroksista.


käsityö


käsityö


Mallikuvio on jaollinen 4:llä. 

1.krs Virkkaa ketjusilmukoista ketju, joka on samalla kappaleen leveys. Käytä 2 kjs kääntymissilmukoiksi. 

2. krs Virkkaa pylväs jokaiseen kjs:aan. 

3. krs Käänny ja virkkaa 6 kjs ja kiinnitä se 3.pylvääseen. Jatka näin krs loppuun.

4.krs Käänny ja virkkaa 3 kjs kääntymissilmukoiksi. 1 ks kjs kaareen. Virkkaa 2 kjs, 1 ks kjs kaareen. Virkkaa näin krs loppuun. Kiinnitä viimeiset 2 kjs pylväällä kjs kaaren juureen. 

5.krs Tee 2 kjs kääntymissilmukoiksi. Virkkaa ensimmäiseen kjs ketjuun 1 pylväs ja ks:aan 1 pylväs. Virkkaa seuraavaan kjs ketjuun 2 pylvästä ja ks:aan 1 pylväs. Jatka krs loppuun virkaten 2 pylvästä kjs ketjuihin ja 1 pylväs ks:aan. 

Jatka 3.- 5. krs kunnes kappale on sopivan korkuinen. 

Reunoissa saa olla tarkkana. Silmukat helposti lisääntyivät tai vähenivät jos en  tarkistanut kääntymisiä. 

virkkausohje

Tee kaksi samanlaista kappaletta ja virkkaa ne yhteen niin, että molempien kappaleiden toiset päät on kiinnitetty toisen kappaleen pitkään sivuun.